Egypte

30 vakantie tips voor bezienswaardigheden Egypte

Hallo reiziger ! Vind hier 30 vakantie tips voor bezienswaardigheden Egypte. Keuze genoeg, als het gaat om historisch erfgoed. Deze pagina neemt je mee van Egypte noord naar zuid, van Caïro tot Abu Simbel. Als je wilt zien hoe dat er uit ziet, kijk dan in het kaartje onderaan deze pagina.

Het eerste besluit dat je moet nemen als je naar Egypte gaat, is of je daar georganiseerd wilt reizen, of dat je zelf een plan maakt en onderneemt. Hoe leuk ik het zelf ook vind om zelfstandig te reizen, in Egypte was dat met momenten best een uitdaging. Je moet er echt wat voor over hebben om dit land op eigen houtje te bewonderen. Als je meer wilt weten over mijn persoonlijke reiservaringen, lees dan mijn blog over onze rondreis Egypte.

30 vakantie tips voor bezienswaardigheden Egypte

Wij hebben februari ervaren als een perfecte temperatuur voor een reis naar en in Egypte. Bekijk hier welke periode jouw voorkeur zou hebben. Informatie over de badplaatsen Hurghada en Sharm el-Sheikh laat ik over aan andere sites. Verder zal ik proberen een zo volledig mogelijk overzicht te geven van de mogelijkheden in het gebied van Caïro tot Aswan. Zoals je ziet in de satellietfoto van hiernaast is Egypte groen in de eerste honderd(en) meters aan weerszijden van de Nijl, met uitzondering van de oase ten zuiden van de hoofdstad. Als je met de trein van Luxor naar Aswan reist, zoals wij hebben gedaan, is dit heel goed te zien: een strook groen en daarna woestijn, zand en nog meer woestijn. Maar wat een leuke bedrijvigheid langs het water !

bezienswaardigheden Caïro

vakantie tips bezienswaardigheden Caïro, Luxor en Aswan Egypte

Caïro is de hoofdstad van Egypte en kent 20 miljoen inwoners. Het is een arme stad, wat je al snel ziet als je buiten de gebaande paden treedt. Waar toeristen echter vooral voor komen (in het kader van de 30 vakantie tips voor bezienswaardigheden Egypte) zijn:

 • het Egyptisch museum. Bekijk het erfgoed van Egypte en in het bijzonder de benodigdheden voor het hiernamaals die zijn gevonden in de grafkamer van de op 19-jarige leeftijd gestorven farao Toetanchamon.
 • bazaar Khan El-Khalili, ook wel soek of markt genoemd. Ga aan het einde van de middag, eerder de dag zijn veel winkeltjes nog gesloten.
vakantie tips bezienswaardigheden Caïro, Luxor en Aswan Egypte
 • de citadel en de Mohamed Ali moskee. Deze moskee behoort tot de mooiste van de honderden moskeeën die Caïro rijk is, mede door de ligging. Bij mooi weer kun je kijken tot de piramides van Gizeh.
 • rondvaart op de Nijl, al dan niet met diner en buikdanseressen
 • Caïro-toren. De toren is gelegen aan de Nijl en 187 meter hoog. Bovenin is een draaiend restaurant en een observatieplatform.
 • faraodorp. Een soort Fata Morgana van onze eigen Efteling, maar dan in de open lucht. Het oude Egyptische leven speelt zich voor je ogen af terwijl je wordt rondgevaren door kanalen. Let op, de meningen over deze attractie zijn verdeeld !
 • het verkeer. Ja, het verkeer. Het verkeer is een gekkenhuis en het observeren waard. Om er zelf met een huurauto tussen te gaan rijden, daar zou ik eerst goed over nadenken……Mooi is dat je tussen al dat geweld soms ook een ezel en kar tegenkomt.
bezienswaardigheden Caïro, Luxor en Aswan Egypte
30 vakantie tips voor bezienswaardigheden Egypte

Piramides van Gizeh

vakantie tips Gizeh Sakkara El Fayoum Abu Simbel Egypte

Het zijn er drie. Vermoedelijk ongeveer 5000 jaar oud, de piramides van Chefren, Cheops en Mykerinos. Ze worden bewaakt door een sfinx. Ach, you get the picture. Na alle beelden die ik al had gezien verbaasde ik me het meeste over de nabijheid van de enorme metropool die je achter het vrolijke viertal ziet. Het is natuurlijk een enorme toeristische bedrijvigheid daar, met kamelen, bedoeinen en fast food restaurants. Maar goed, het is indrukwekkend om een piramide van binnen te zien.

Een klein half uur meer naar het zuiden liggen de piramides van Djoser, in Sakkara. Minder imposant, minder toerisme.

El Fayoum

De grootste oase van Egypte, el Fayoum, ligt 100 kilometer ten zuidwesten van Caïro. Dit is eigenlijk geen oase, maar lijkt er wel in alles op. Het wordt ook wel de tuin van Egypte genoemd. Het is best een grote tuin, want er wonen meer dan 3 miljoen Egyptenaren. Egypte kent ook echte oasen, zoals die van Bahariya, Farafra, Dachla, Charga en Siwa.

bezienswaardigheden Luxor

In Luxor bevinden zich de meeste bezienswaardigheden van Egypte. Hier zijn de tempels en de grafkamers.

 • Karnak, een tempelcomplex langs de Nijl. Inmiddels helaas erg beschadigd door weersinvloeden, een aardbeving (27 voor Christus) en, ongelooflijk maar waar, vandalisme: het door toeristen schrijven van namen op muren en het uithakken van stukken reliëf.
bezienswaardigheden Caïro, Luxor en Aswan Egypte
 • vallei der Koningen. In het dal liggen de graven van onder andere verscheidene generaties Ramses, Seti en Thoetmosis en ook dat van Toetanchamon en Hatsjepsoet
 • vallei der Koninginnen. Hier liggen de koninginnen en de koningskinderen begraven.
 • kolossen van Memnon, twee enorme standbeelden langs de toegangsweg naar de valleien der koningen en koninginnen
 • tempel van Hatsjepsoet (zie hieronder). Zij was een vrouwelijke farao, wat ook in die tijd een zeldzaamheid was. Ze wordt vaak afgebeeld met gedeeltelijk mannelijke lichaamskenmerken !
30 vakantie tips voor bezienswaardigheden Egypte
 • Deir-el-Medina, de overblijfselen van de woonplaats van de arbeiders van de vallei der Koningen

Luxor ontdekken per fiets

Hoe leuk is dat ! Een fiets huren in Luxor en met fiets en al in de felucca naar de overkant van de Nijl om per fiets de woestijn en valleien te verkennen. Wij kwamen onderweg een dorpje tegen, waar we spontaan (nou ja….) een rondleiding kregen, een honderden jaren oude munt (echt ?) en een bezoekje aan een woning.

Aswan

Wij zijn per trein van Luxor naar Aswan gereisd. Deze rit duurde ongeveer 5 uur, daarbij alle keren meegerekend dat de trein, om duistere redenen, stil stond. Het is prachtig om zo goed de afgebakende groene invloed te zien van het water van de Nijl op de natuur (en de droogte die volgt als die invloed ophoudt).

In Aswan zijn de volgende uitstapjes en bezienswaardigheden mogelijk:

 • een tocht per felucca op de Nijl, misschien in combinatie met:
 • bezichtiging van het mausoleum van Aga Khan en klooster St. Simeons aan de overkant van de Nijl
 • Agilkia eiland met de tempel van Philae
Kalabsha Elephantine Nasser Kitchener eiland Egypte
 • Hoge Dam Aswan
 • tempel van Kalabsha
 • Elephantine eiland in het meer van Nasser, met het Aswan museum
 • Botanical eiland, ook wel Kitchener eiland genoemd, heeft de mooiste botanische tuin van Egypte

De tempel van Abu Simbel ligt 300 kilometer onder Aswan, onderaan het Nassermeer en is per vliegtuig, bus of Nijlcruise te bereiken.

Ik hoop dat je wat had aan deze 30 vakantie tips voor bezienswaardigheden Egypte. Een super vakantie gewenst!

Door op ‘HOME’ hieronder te klikken kun je digitaal reizen naar vakantiebestemmingen in Noord Amerika en Europa.