Andorra

15 vakantie tips activiteiten en wandeltochten Andorra

Hallo reiziger ! Andorra is een prachtig minilandje en vooral een paradijs voor de stevige wandelaar. Het vorstendom ligt ingekapseld tussen Frankrijk en Spanje. Het zijn 1330 kilometers van Utrecht naar Andorra la Vella. Houd wel er wel rekening mee dat de snelweg ophoudt, lang voordat je bij Casa de la Pas de grens over gaat. Kijk maar op de kaart, onderaan deze pagina. Ik geef je 15 vakantie tips activiteiten en wandeltochten Andorra.

15 vakantie tips activiteiten en wandeltochten Andorra

Houd je van mooie, ruige natuur en stevige bergwandelingen, dan is Andorra the place to be. Het kleine landje heeft een unieke bouwstijl, welke zich laat vergelijken met geen ander. En netjes! Daar kan menig land iets van leren.

Naar Andorra ga je niet om te zonnen. Het is er in juli 19° Celsius, omdat het zo hoog ligt. De avonden zijn fris. Zie hier voor het klimaat van Andorra.

Wandelen

Andorra is een wandelparadijs omdat het er prachtig, ruig, groen en goed gemarkeerd is. Doe zeker de volgende wandeltochten, maar wel met goede schoenen. Dit zijn geen wandelingen voor slippers. Ik noem hier de bergwandelingen die wij het mooist vonden:

  • Estany de Tristaina, een tocht langs hoog in de bergen gelegen meertjes. Rijd voorbij Ordino en la Serrat tot restaurant la Coma van het Ordino Arcalis Skiresort.
15 vakantie tips activiteiten en wandeltochten Andorra
  • Juclar stuwmeer. Ga naar de Inclès vallei en parkeer de auto na de Baladosa bridge. Een waterval, bruggen en rozerode bloemen (juli) komen op je wandelpad.
  • Comapedrosa. Rijd voorbij la Massana richting Arinsal en parkeer de auto op de parkeerplaats voor de tunnel. De wandeltocht start met een saai steil grindpad, maar houd vol, het wordt prachtig!

Voor de kinderen

super vakantie tips kinderen Andorra

Caldea warmwaterpretpark in Escaldes-Engordany

Ordino, Andorra la Vella, Massana, Escaldes-Engordany, El Pas de la Casa, Sant Julia de Loria

Naturlandia avonturenpark bij Sant Julia de Loria, met onder andere een rodelbaan en een klimpark

Winkelen

Shop belastingvrij in onder andere Sant Julia de Loria, El Pas de la Casa en hoofdstad Andorra la Vella. Houd wel rekening met flinke files bij de grens, want vanuit Frankrijk en Spanje gaan veel dagjesmensen op zoek naar koopjes.

Cultuur

15 vakantie tips activiteiten en wandeltochten Andorra

Wie houdt van een doorgevoerde bouwstijl, is in Andorra helemaal op zijn plek. Donkergrijs en -bruin leisteen wordt gebruikt voor het merendeel van de huizen. De dorpen zijn gebouwd rondom de doorgaande weg die Andorra van zuid (Spanje) naar oost (Frankrijk) doorkruist. Wie iets ouds wil zien, moet naar een museum gaan. Dit kleine land heeft veel musea, onder andere:

Ordino, Andorra la Vella, Massana, Escaldes-nsgordany, El Pas de la Casa, Sant Julia de Loria
  • motorfietsmuseum in Canillo
  • parfum museum in Escaldes-Engordany
  • heilige kunst museum in Encamp
  • nationaal automobiel museum in Encamp
  • elektriciteitsmuseum in Encamp
  • la Margineda, archeologische opgravingen in Santa Coloma

In het dorpje Llorts ligt de IJzerroute, Ruta del hierro. Dit is een kort wandelpad langs een stroompje, waar allemaal ijzeren kunstwerken zijn neergezet als eerbetoon aan de mijnwerkers in de ijzermijnen. Ook de stenen op het pad zijn door vocht geoxideerd. Bij de start van de route vind je ook een ijzermijn, La Mina de Llorts.

Wintersport

Skiën is mogelijk in Grandvalira met 210 km aan pistes (Grau Roig, Soldeu, Encamp, Casa de la Pas, Canillo en el Tarter). Ook in Vallnord (Pal en Arinsal), met 63 km aan skipiste, is het goed toeven. Tenslotte is er nog het kleine gebied van Ordino-Arcalis (Ordino en Arcalis) met 30 pistekilometers.

vakantie tips kinderen Andorra

Hopelijk had je iets aan deze 15 vakantie tips activiteiten en wandeltochten Andorra. Een supervakantie gewenst !