Tsjechië

26 vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië

Hallo reiziger ! Je vind hier 26 vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië, met bezienswaardigheden en wandeltochten. En wandeltochten. Want wandelen, dat kan zeer goed in dit land met haar prachtige nationale parken.

26 vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië

Tsjechië heeft prachtige, bijzondere natuurgebieden en een aantal historische binnensteden. Niet alleen die van Praag. Waarom ga je niet naar Tsjechië dit jaar ?

Wandeltochten

Tsjechië heeft een heuvelachtig landschap, maar kent een aantal bergketens, nationale parken en fantastische wandelparadijzen.

 • In het noorden van Tsjechië ligt het Reuzengebergte, nationaal park Krkonose. De grootste reus van Tsjechië, de Snezka, kan hier worden bedwongen. In de winter wordt de regio druk bezocht door skiërs, maar in de zomer is het er rustig en leent de omgeving zich optimaal voor (georganiseerde) actieve vakanties met hikes, mountainbiken en rotswandklimmen.
 • De Moravische Karst is ruig, met kloven, steile wanden, afgronden, druipsteengrotten, ondergrondse meren en gangenstelsels. Je kunt hier de Macochakloof van bovenaf bewonderen en in de Punkvagrot kun je worden rondgevaren door de nauwe gangen. De grot van Sloup en Sosuvka is prachtig omdat deze 3 verdiepingen heeft.
 • Nationaal Park Sumava (Boheemse Woud) in het zuiden.
vakantie tips wandeltochten Tsjechië

Boheems Zwitserland (České Švýcarsko) ligt tussen het Duitse Dresden en het Tsjechische Praag en kenmerkt zich door Elbezandsteen. Je kunt in 3 kloven wandelen: de Wilde Kloof, de Edmund (stille) kloof en de Ferdinand Kloof.

Het Elbezandsteen is ontstaan doordat hier miljoenen jaren geleden een zee is geweest waarin afzettingen van zand zijn opgehoopt. De bijzondere vormen zijn vervolgens door erosie ontstaan.

vakantie tips hikes wandeltochten Tsjechië
 • Het Boheemse Paradijs (Český ráj) lijkt op de hiervoor genoemde. Dit park ligt een kleine 100 kilometer boven Praag. Wij hebben een prachtige wandeling hier gecombineerd met zwemmen in het meertje Komárovský rybník, waar ook een zandstrand is. Wandeltip: er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in dit paradijs, maar neem zeker de route van de Prachovské Skaly (rotsstad van Prachov).

Historische steden

Er zijn nog meer vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië te geven. Het land heeft veel mooie steden, waarvan een aantal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan:

26 vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië
 1. Český Krumlov, in de buurt van het Lipno meer.
 2. Olomouc, vanwege de architectuur en cultuur
 3. Kutna Hora. Bezoek ook het knekelhuis in klooster Vlassky Dvur, waar honderden schedels tegen de muren zijn geplakt.
 4. Telc, vanwege de kleurige huizen
 5. en natuurlijk: Praag ! Want zeg nu zelf: behoort het historische centrum niet tot de mooisten ter wereld ?

Kastelen en uitstapjes

 • de fantastisch mooie burcht Pernstejn
26 vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië
 • Lipno stuwmeer
 • Frydlant, een burcht en een kasteel
 • Kuuroord Karlovy Vary
 • de burcht van Karlstejn
 • het ondergrondse labyrinth van Plzen, te bezoeken met een gids
 • de kastelen van Opocno en Lednice
 • en tenslotte het Hluboka slot, 10 kilometer vanaf Ceske Budejovice
26 vakantie tips wandeltochten hikes Tsjechië

Voor de kinderen…en jou

 1. Mirakulum bij Nymburk, een prachtige speeltuin en klimpark, voor kinderen tot ongeveer 12 jaar
 2. Aquapalace in Praag
 3. Het Thrill Park in Praag, met dungeon, real-life experiment en virtual reality games, voor de oudere kinderen…en jou
 4. Excalibur City in Znojmo, voor jonge kinderen

Dieren en kinderen

26 vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië
hikes Tsjechië
 • Dino Parken vind je in Praag, Ostrava, Plzen, Vyskov en Liberec. Ze zijn leuk, maar niet voor grotere kinderen.
 • dierentuinen zijn te vinden in Brno, Decin, Hluboká nad Vltavou en Liberec (met prachtige witte tijgers !). De Jihlava dierentuin is klein, maar toch erg leuk, omdat je er tussen de dieren loopt. In de dierentuin van Dvůr Králové kun je een Afrikaanse safari doen. Tenslotte is er de Lešná Zoo in Zlín. Zie hier hun website. Deze is zo mooi dat ik je deze niet wil onthouden.

Zie hier welk klimaat je in Tsjechië kunt verwachten.

Ik hoop dat je iets had aan deze 26 vakantie tips activiteiten kinderen Tsjechië, met bezienswaardigheden en wandeltochten. Een super vakantie gewenst !