Wandelen Andorra

Wandelen Andorra: lopen in belastingvrije natuur

Wandelen in de belastingvrije natuur. Het is helemaal gratis om in dit prachtige land te wandelen. De absolute top Andorra aanrader is een wandeling naar het Juclar stuwmeer. Maar wie vakantie viert in Andorra krijgt méér dan alleen een overweldigend landschap. Dit minilandje onderscheidt zich van de omringende landen door de bouwstijl. En natuurlijk doordat je er zo goedkoop kunt winkelen.

Vorstendom Andorra ligt ingekapseld tussen Frankrijk en Spanje. Het zijn 1330 kilometers van Utrecht naar Andorra la Vella. Houd er wel rekening mee dat de snelweg ophoudt, lang voordat je bij Casa de la Pas de grens over gaat. Kijk maar op de kaart, onderaan deze pagina.

Houd je van mooie, ruige natuur en stevige bergwandelingen, dan is Andorra the place to be. Het kleine landje heeft een unieke bouwstijl, welke zich laat vergelijken met geen ander. En netjes! Daar kan menig land iets van leren.

wandelen Andorra aanrader vakantie belastingvrij

Belastingvrij shoppen

Je kan belastingvrij shoppen in Andorra in onder andere Sant Julia de Loria, El Pas de la Casa en hoofdstad Andorra la Vella. Houd wel rekening met flinke files bij de grens, want vanuit Frankrijk en Spanje gaan veel dagjesmensen op zoek naar koopjes.

aanrader vakantie Andorra

Aanraders wandelingen

Andorra is een wandelparadijs omdat het er prachtig, ruig, groen en goed gemarkeerd is. Doe zeker de volgende wandelingen, maar wel met goede schoenen. Dit zijn geen routes voor slippers. Ik noem hier de routes die wij het mooist vonden:

  • Estany de Tristaina, een tocht langs hoog in de bergen gelegen meertjes. Rijd voorbij Ordino en la Serrat tot restaurant la Coma van het Ordino Arcalis Skiresort.
  • Juclar stuwmeer. Een prachtig mooie wandeling. Ga naar de Inclès vallei en parkeer de auto na de Baladosa bridge. Een waterval, bruggen en rozerode bloemen (juli) komen op je wandelpad.
  • Comapedrosa. Rijd voorbij la Massana richting Arinsal en parkeer de auto op de parkeerplaats voor de tunnel. De wandeltocht start met een saai steil grindpad, maar houd vol, het wordt prachtig!
wandelingen vakantie Andorra
Estany de Tristaina

Aanraders vakantie Andorra

  • Naturlandia avonturenpark bij Sant Julia de Loria, met onder andere een rodelbaan en een klimpark. Tenzij je kinderen echte outdoorfanaten zijn, heeft Andorra voor kinderen niet veel te bieden.
  • Het bijna futuristische ogende Caldea warmwaterpretpark in Escaldes-Engordany biedt wellness en plezier
Naturlandia Andorra met kinderen activiteiten
Naturlandia
Caldea Andorra zwemmen sauna activiteiten
Caldea

Pas op! Naar Andorra ga je niet om te zonnen. Het is er in juli 19° Celsius, omdat het zo hoog ligt. De avonden zijn fris. Check het klimaat van Andorra.

Cultuur

cultuur en bouwstijl belastingvrij Andorra

Wie houdt van een doorgevoerde bouwstijl, is in Andorra helemaal op zijn plek. Donkergrijs en -bruin leisteen wordt gebruikt voor het merendeel van de huizen. De dorpen zijn gebouwd rondom de doorgaande weg die Andorra van zuid (Spanje) naar oost (Frankrijk) doorkruist. Wie iets ouds wil zien, moet naar Santa Coloma gaan, om daar de Sant Columba kerk te bewonderen en de Margineda-brug. Tenslotte heeft Andorra veel musea, onder andere:

  • motorfietsmuseum in Canillo
  • parfum museum in Escaldes-Engordany
  • heilige kunst museum in Encamp
  • nationaal automobiel museum in Encamp
  • elektriciteitsmuseum in Encamp
bezienswaardigheden Andorra

In het dorpje Llorts ligt de IJzerroute, Ruta del hierro. Dit is een kort wandelpad langs een stroompje, waar allemaal ijzeren kunstwerken zijn neergezet als eerbetoon aan de mijnwerkers in de ijzermijnen. Ook de stenen op het pad zijn door vocht geoxideerd. Bij de start van de route vind je ook een ijzermijn, La Mina de Llorts.

bezienswaardigheden Andorra

Hopelijk had je iets aan deze aanraders voor een belastingvrije wandelvakantie. Zoek je toch liever wat meer warmte? Denk dan eens aan de superleuke activiteiten voor jou en kinderen in de gorges du Verdon in Frankrijk. Hoe dan ook, een supervakantie gewenst !