vakantie Ardeche

25 vakantie tips activiteiten Ardeche met kinderen

Vind hier 25 vakantie tips activiteiten Ardeche met kinderen. De streek leent zich voor actieve vakanties, waar ook veel voor kinderen te beleven is.

In juli heerst er een temperatuur van 28 graden Celsius in de Ardeche, dus zweten geblazen. Let daarom even goed op het klimaat van de Ardeche. De streek ‘gorges de l’Ardeche’ is vooral bekend vanwege de kloof die de Ardeche heeft geslepen in het landschap. Daardoor leent deze regio zich goed voor mooie wandelingen en canyoning en zijn er prachtige rotsdorpjes die zijn opgenomen op de lijst van karakteristieke dorpjes van Frankrijk.

Ardeche vakantie tips activiteiten kinderen

Ardeche activiteiten met kinderen

De kinderen kunnen kiezen naar welk klimpark ze willen of dat ze liever krokodillen willen zien. Kanoën, dat past bij jong en oud. En daarvoor is genoeg keuze in de streek, want er zijn meerdere rivieren die wel een stroomversnelling te bieden hebben. En als het regent, dan ga je naar een druipsteengrot. Lees hier de 25 vakantie tips en kijk op het kaartje onderaan deze pagina waar je de activiteiten kunt vinden.

Er zijn verschillende manieren om de kloof van de Ardeche te ervaren :

 • Kanoën in de stroomversnellingen. De kanotocht start bij Vallon Pont ‘d Arc. Je vaart onder de door de natuur gevormde rotspoort en daarna langs 300 meter hoge rotswanden. Er zijn meerdere stroomversnellingen in de tocht, wel 25 als je de afstand van 32 kilometer pakt. Als je in de zomer gaat kanovaren zul je files aantreffen bij de stroomversnellingen, want per dag varen hier dan 3000 kano’s. Reserveer daarom van tevoren!
sporten wandelen activiteiten met kinderen in de Ardeche kanoën
 • Ook per auto kun je de gorges bekijken. Neem dan de panoramaweg genaamd Corniche en stap uit bij de uitzichtspunten. Aan het einde van de panoramaweg liggen bij St Martin d’Ardeche lange zand- en kiezelstranden.

Wandelingen – vakantie tips

 • Pont du Diable (duivelsbrug) in Thueyts. Deze brug is aan het einde van de elfde eeuw door monniken gebouwd. De duivel zou het leven opeisen van de eerste die van de brug gebruikmaakte. Bij de Duivelsbrug is ook een gratis Via Ferrata (ijzeren weg, oftewel: een pad door de bergen langs ijzeren trappen en draden).
 • Bois de Païolive, een bos met enorme rotsblokken. Hier zijn drie wandelingen van verschillende afstanden. Start is bij de camping Mazet-Plage, die bij Casteljau langs de rivier Chassezac ligt.
 • Nationaal park Cevennen. De Causse Méjean is een hoogplateau. Hier staan ook veel dolmen, oftewel hunebedden. Start in het stadje Florac.
 • Een wandeltocht van 12 uur (inclusief 3 uur pauze) door de kloof is mogelijk vanaf het dorpje Chames. Het betreft geen rondwandeling, dus zorg voor vervoer. Neem ook eten en drinken mee en draag schoenen die nat mogen worden, want je moet de Ardeche enkele keren oversteken. Het is mogelijk om te kamperen langs de route.

Oude dorpjes

De regio heeft een keur aan kleine, schattige, oude dorpjes, waar je terug lijkt te komen in een eeuw geleden. Omdat ze voldoen aan een aantal strenge eisen, zoals het goed bewaard zijn gebleven van oude architectuur en het niet verpest worden door schotelantennes, reclameborden en nieuwbouwwijken, mogen deze dorpjes het etiket ‘villages de caractère’ voeren.

 • Gorges du Tarn en Ste Enimie. De kloof de Tarn is diep ingesleten tussen de hoogvlakten van Méjean en Sauveterre. Op de Tarn kun je kanoën en het kleine dorpje Ste Enimie behoort tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Balazuc. Dit dorp ligt zo ongeveer tegen de rotswand vastgeplakt. Er zijn steile steegjes en poortjes, dus je lijkt er terug te gaan in de tijd. Het kasteel, dat op de top ligt, is gebouwd in de dertiende eeuw. Er zijn anno 2016 ongeveer 300 inwoners. Balazuc ligt aan de Ardeche en heeft een klein strandje.

mooi stadje Balazuc Ardeche
Vogüé mooi plaatsje Ardeche

Vogüé. Ook dit dorp (zie foto links) ligt aan de oever van de Ardeche. De huizen zijn gebouwd om het kasteel heen. Dit kasteel dateert van de twaalfde eeuw. Vogüé is vroeger een oversteekplaats geweest waar tol werd geheven op de brug. De verdiensten hiervan hebben Vogüé tot een welvarend dorp gemaakt.

 • Labeaume. Dit dorpje heeft in het midden een plein in plaats van een kerk of kasteel. Extra mooi zijn de kliffen langs de rivier tegenover het dorpje
 • Alba-la-Romaine. Het dorp valt bij het eerste aanzicht op door het kasteel. Het is gebouwd van donker basalt en ziet er daardoor wat dreigend uit. Een wandelweg vanuit Alba leidt tot het gehucht la Roche, dat naast Alba ligt. La Roche moet je gezien hebben. Het is een minuscule nederzetting met zeven torens en drie poorten. De structuur van la Roche lijkt op die van Alba. Buiten Alba, langs de toegangsweg, liggen de opgravingen van de oude stad Alba Helvorium en het amfitheater.

Activiteiten Ardeche

Deze streek leent zich uitermate voor sportief bezig zijn: kanoëen, klimmen en canyoning. Veel van de 25 vakantie tips voor activiteiten Ardeche met kinderen hebben te maken met de bossen, de rotsen en de rivieren die het landschap rijk is.

wandelen Ardeche

Klimmen

 • Avonturenpark Jaujac, een klimbos, is vast favoriet bij de kinderen (maar ook voor jong gebleven volwassenen).
 • Park ‘Accroche toi aux branches’ in Vallon Pont d’ Arc. Hier kun je kiezen tussen zeven niveaus van moeilijkheid.
 • Het park Aquarock Adventure is een zelfde soort klimpark, maar laat de bezoeker klimmen boven het water en tussen de rotsen. De uitzichten zijn prachtig en dat zelfde geldt voor de beleving. Het park ligt tussen de dorpen Saint Sauveur de Montagut en Les Ollières sur Eyrieux, langs de rivier de Eyrieux.

Canyoning

 • De Cascades du Sautadet bij la Roque sur Cèze is een rotsenstrand aan de Cèze. Het water heeft de rotsen steil uitgesleten. Stoere tieners en dappere ouders springen massaal van de hoge rotsen. Helaas zijn ook alle restanten van picknick- en barbecuepartijen aanwezig.
 • Canyoning. Voor de durfallen. Canyoning wordt gedaan in een kloof, waar een waterval zich een weg baant door de rotsen. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die wordt gekozen, wordt gesprongen van rotsen van 4 tot 12 meter hoog, zo het koude water in. Met een extra stuk zeil onder de billen kun je van de rotsen afglijden. Ook tokkelen is een onderdeel, dan mag er langs een ijzeren kabel naar beneden worden geroetsjt. En o ja, met een beetje pech mag je onder een rots door zwemmen (ai, dat was wel érg spannend!).
vakantie tips activiteiten met kinderen Ardeche canyoning

Relaxen

In Neyrac-les-Bains, Saint-Laurent-les-Bains en Vals-les-Bains bevinden zich kuuroorden. Deze plaatsen hebben koolzuurhoudende bronnen als gevolg van vulkanisme. Wat is fijner dan heerlijk in het water te dobberen na al die sportiviteit?

Grotten en dieren

Even afkoelen in een grot of gevaarlijke dieren zien in plaats van gevaarlijk sporten?

 • Langs de Corniche, tussen Vallon Pont d’ Arc en St Martin d’ Ardeche, liggen de druipsteengrotten ‘Grotte de la Madeleine’ en ‘Grottes de St Marcel’. Bij deze laatste ligt ook een educatief natuurpad met een menhir en een dolmen (een rechtopstaande steen en een hunebed). Bij de druipsteengrotten van Barjac, Aven d’Orgnac ga je met een trap 121 meter de grond in. Het bezoek eindigt met een licht- en geluidshow. Bij deze grotten is ook een prehistorisch museum (Musée Regional de Préhistoire).
krokodillenboerderij Pierrelatte Ardeche
Krokodillenfarm Pierrelatte
 • Als je dit iets te lieflijk vindt en je wilt wat gevaarlijker werk, is er een mooi alternatief in Pierrelatte. Hier vind je namelijk een krokodillenboerderij (la ferme aux crocodiles). De krokodillen en andere dieren, zoals slangen en schildpadden, hebben een soort van natuurlijke habitat in een gecreëerd tropisch regenwoud. Het is bijzonder om zo enorm veel krokodillen bij elkaar te zien, op en onder elkaar, maar ook de tropische beplanting is prachtig. De boerderij doet ook onderzoek naar de dieren en zet zich in voor het behoud van de soorten die dreigen uit te sterven.

Hopelijk had je iets aan deze 25 vakantie tips activiteiten Ardeche met kinderen. Wil je liever een minder warme vakantie, maar minstens zo indrukwekkend, kijk dan eens naar deze bezienswaardigheden Wales; 21 aanraders voor een top vakantie. Hoe dan ook, een supervakantie gewenst !