bezienswaardigheden Bretagne

Proef de Keltische sfeer van Bretagne: 35 tips

Bezienswaardigheden Bretagne: 35 tips voor bijzonder Bretagne. Kernwoorden van een vakantie in deze streek zijn: cultuur, strand- en zeevertier, wandeltochten, dieren en activiteiten. Ik zou zeggen: bij uitstek geschikt voor een vakantie met kinderen. Onze kinderen vonden dat in ieder geval wel.

Wie een hete vakantie aan het strand zoekt, moet niet naar Bretagne gaan. In de zomer komt het kwik gemiddeld tot twintig graden. Het weer in Bretagne kan snel omslaan van mooi naar regen en andersom. Maar Bretagne heeft iets te bieden wat de rest van Frankrijk niet heeft: het Keltisch erfgoed. Het erfgoed heeft aan Bretagne een eigen taal en uitstraling gegeven. Naarmate je dieper Bretagne in gaat, valt de andere bouwstijl op, net als het karakter van het landschap. De afstand van Utrecht naar Brest, het uiterste puntje van Bretagne, is 990 kilometer. En er is geen (of minder) file!

bezienswaardigheden en activiteiten kinderen Bretagne

Bezienswaardigheid: dieren spotten

In Bretagne is het goed dieren kijken. Er zijn vele uitstapjes, activiteiten en bezienswaardigheden mogelijk. Vooral de aquaria bieden een goed alternatief voor de regenachtige dagen! Bekijk de kaart onderaan deze pagina om te zien waar je de activiteiten kunt vinden.

35 tips bezienswaardigheden en activiteiten kinderen Bretagne
 • Aquaria. Langs de hele kust zijn vissen in aquaria te bewonderen, zoals in Concarneau en Roscoff. In het aquarium van St Malo kunt u de zeebodem bekijken en is naast het aquarium ook een reptielenhuis. Het Océanopolis in Brest is één van de grootste aquaria van Frankrijk.
 • Dierentuinen. In Port st-Père is het safaripark Planète Sauvage te bezoeken, waar ook een Afrikaans huttendorp is nagebouwd. Tussen Quimperlé en Lorient ligt de Zoo de Pont-Scorff. De Zoo de la Boissière-du-Dorée is een beetje groter, deze ligt twintig kilometer ten oosten van Nantes. In het park Zoölogique de Trégomeur kunnen dieren in hun natuurlijke habitat worden gezien, net als in het Parc Zoölogique van Branféré.
 • Vogelreservaten. Vogels kunnen worden gezien door met een bootje langs een reservaat te varen. Dit kan bijvoorbeeld bij Les Sept-Îles vanaf Trestraou-Plage. Andere vogelreservaten kunt u vinden bij Cap Fréhel, Cap Sizun, bij de Falaises de Plouha, de Baie de Goulven en in de Golfe de Morbihan.
 • Paardrijden. Paardrijden kan op vele plekken, maar in St. Malo en Perros-Guirec mogen paard en berijder het strand op. Bij Hanvec herbergt wildpark Domaine de Ménez-Meur inheemse beesten en zijn bij het Maison de Cheval Breton demonstraties van trekpaarden te zien.
wandelingen Bretagne

Musea

Een greep uit de vele musea van Bretagne:

 • Het Musée du Cidre, waar appeldrank gemaakt en geproefd kan worden
 • In St-Rivoal bevindt zich Maison Cornec, een boerderij uit de 18e eeuw, waarin alles te leren is over het leven en werken in Bretagne.
 • Als je het leuk vindt om zeldzame planten te zien dan is het Conservatoire Botanique National in Brest voor jou een highlight.

Pardon

Een pardon is een bedevaart, een stoet van priesters en pelgrims, beelden en vaandels. De grootste pardon is die van Ste-Anne-d’Auray op 26 juli. Op de eerste zondag van juli en op de daaraan voorafgaande vrijdag en zaterdag wordt de Grand Pardon van Guingamp gehouden. Na de pardon is er vaak een braderie of een ander feest.

Strand

Als je een dunbevolkt strand wilt treffen in de zomer, dan is Bretagne the place to be. St Malo, Dinard, Concarneau en de Baie de Audierne hebben prachtige zandstranden. In het zuiden (bijvoorbeeld in la Baule) zijn de stranden een beetje warmer.

35 vakantie tips activiteiten Bretagne

Activiteiten

 • Duiken: langs de hele kust zijn duikscholen. Bijzonder duiken is mogelijk bij Île de Groix, Baie de Lorient en St Malo, waar scheepswrakken bij de kust liggen.
 • Golfen: door het klimaat heeft Bretagne mooi groene golfbanen, meestal bij de kust.
 • Kajakken: dit kan heel goed in de baaien van Morbihan en Paimpol en bij de archipel van Bréhat.
 • In Goulven kan worden gezeild over het strand. De zeilwagen wordt in Frankrijk een char à voile genoemd.
 • Rondvaart langs de washuizen van Pontrieux
bezienswaardigheid Pontrieux Bretagne
Pontrieux

Boottocht

Vanuit Douernenez en Morgat worden boottochten georganiseerd die ook de grotten aandoen. In Audierne is een reisje langs het Pointe du Raz mogelijk, een spectaculair uitzichtpunt op het puntje van Bretagne. Als je een keer over een moeras wil varen, kun je terecht in Brière, bij het Parc Régional.

Klimmen en wandelen

Bergen zijn in deze streek niet te vinden. Voor een goede klimpartij kun je daarom beter naar de avonturenparken in Bazouges-la-Pérouse (Récré Nature Villecartier), in Hennebont (Camors Adventure Forest) of in Carhaix-Plouguer (Karaez Adrénaline). Een variant op klimmen zou het klauteren op rotsen en kliffen kunnen zijn, bijvoorbeeld bij de Côte de Granit Rose bij Perros-Guirec.

wandelen vakantie Bretagne

Als wandeling is het Douanepad (Sentier des Douaniers) te adviseren, deze loopt langs de noordkust. Het mooiste traject van deze langere tocht ligt tussen Perros-Guirec en Ploumanac’h, maar ook Cap de la Chèvre en Cap Sizun zijn mooie wandelgebieden. Tenslotte zijn de eilanden Île de Groix, Belle-Île en het schiereiland van Quiberon zeer de moeite waard om kustwandeltochten te ondernemen.

Cultuur, vis en lekkernijen

Armorica was de Keltische naam van Bretagne. De streek herbergt tal van herinneringen aan de Kelten in de vorm van dolmens (hunebedden), menhirs (alleenstaande stenen), cromlechs (steenrij in cirkels) en alignements (steenrijen). De plaatsnamen dragen bij aan het in ere houden van het erfgoed: Guilvinec, Pluguffan, Gouesnac’h. Een bezoek aan Bretagne is onlosmakelijk verbonden aan het proeven van sfeer en het proeven van de culinaire hoogtepunten van Bretagne: cider, oesters, appelgebak, vis en pannenkoeken. Deze laatste komen in crêpes (flensjes) en galettes, die van boekweitmeel zijn gemaakt.

vakantie tips Bretegane Ploumanach
Ploumanarch

Kastelen

 • Missilac: chateau de la Bretesche is een kasteel uit de 15e eeuw dat aan een meertje ligt.
 • Dinan: een middeleeuws dorpje met een kasteel op het hoogste punt. Rue de Jerzuel heeft een dalingspercentage van twaalf procent.

Bezienswaardigheden

Tenslotte hier nog de laatste van de 35 tips bezienswaardigheden en activiteiten kinderen Bretagne:

 • Carnac: bezoek het oude stadje en het cultuurgoed even buiten de stad. In Kermario en Menec staan in beide wel meer dan 1000 menhirs; in Kermario staan 1029 menhirs in rijen opgesteld (alignement) en in Menec zijn dat er 1099. Op de drukst bevolkte plekken zijn de stenen met hekken omheind, omdat de stenen dreigden om te vallen door de uitgesleten paadjes tussen de stenen. Misschien kun jij de functie van de stenen ontdekken, want de wetenschappers zijn er nog niet uit. Daar waar wél antwoorden zijn, kan je deze vinden in het Maison des Mégalithes.
Carnac tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Bretagne
Carnac
 • Huelgoat: een oud stadje in het binnenland, met een leuke promenade langs het meer.
 • Lac de Guerlédan: een stuwmeer van twaalf kilometer lang. Een mooie wandeltocht is om naar het hogere punt boven St Aignan te lopen, waar het meer van bovenaf te bekijken is.
 • Locronan: dit dorp behoort tot de club van “mooiste dorpen van Frankrijk”.
 • St Malo: van dit plaatsje is voor tachtig procent verwoest door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De binnenstad is daarom totaal gerenoveerd, maar oogt authentiek. Het is leuk om over de oude stadswallen heen te lopen (in één uur). Op de rots in het noorden ligt een fort van waaruit er een prachtig uitzicht is over de zee en St Malo.
mooie plaatsen Bretagne
 • de top van alle uitstapjes en bezienswaardigheden in Bretagne is Mont St Michel: dit eilandje ligt eigenlijk in Normandië, maar wordt toch ook bij Bretagne gerekend als het om toerisme gaat. De weg van het vasteland naar het eiland is 1,8 kilometer en eindigt met een grote parkeerplaats, van waar u in drommen het eiland op loopt (want u bent dan één van de jaarlijkse drie miljoen bezoekers).
Mont St. Michel bezienswaardigheid activiteiten kinderen Bretagne

 • Vitré: dit dorp biedt een burcht met daaromheen een mooi centrum.
 • Peumeur-Bodou, met het planetarium Parc de Radôme.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips voor Bretagne. Als je houd van de Bretonse sfeer, kijk dan zeker ook eens naar deze bezienswaardigheden Wales; 31 aanraders voor een top vakantie. Zoek je eigenlijk liever de warmte op, dan moet je zeker eens denken aan de Ardeche en kijken naar deze 25 vakantie tips activiteiten Ardeche met kinderen. Hoe dan ook, een supervakantie gewenst!