bezienswaardigheden Dordogne

21 tips bezienswaardigheden en activiteiten Dordogne

Hallo reiziger ! Vind hier 21 tips bezienswaardigheden en activiteiten Dordogne. Wat leuk dat je wil ontdekken wat deze mooie streek te bieden heeft.

De Dordogne ontleent zijn naam aan de rivier die van oost naar west de streek doorkruist. Diende de Dordogne voorheen voor het transport van goederen, nu is het een paradijs voor de liefhebbers van kanoën.

vakantie tips bezienswaardigheden en activiteiten Dordogne
Dordogne

Je kunt kiezen hoelang je het peddelen vol wil houden. Maar de tijd gaat snel; zittend in die kano kom je dorpjes en kastelen tegen, zonaanbidders en mooie picknickplaatsen. Dat komt goed uit, want de Dordogne heeft lekkernijen: truffels, foie gras en chocolade. De wijn komt vooral uit Bergerac. En doordat het ’s avonds lang warm blijft, is het heerlijk om in de avond, bij een kaarsje van gekochte lekkernijen te genieten. De dag er na ga je naar de grotten van Lascaux en overmorgen klimmen tussen de bomen. Wat is het leven mooi.

Bezienswaardigheden: bastides

De Dordogne heeft achttien bastides. Een bastide is een ommuurd middeleeuws stadje, vaak met een centraal plein. Een bastide had de bedoeling om de stad te verdedigen en ligt daarom meestal op een berg.

 • De bastide van Domme dateert van 1310. In tegenstelling tot alle andere bastides, heeft de bastide van Domme de vorm van een trapezium in plaats van een rechthoek.
 • De bastide van Lalinde heeft de bouw niet overleefd. Door een grote brand in 1914 zijn er alleen nog een stadspoort, enkele verdedigingswerken en wat stadsmuren over.

De bastide van Monpazier is het best behouden. Bijzonder aan Monpazier is dat alle huizen hier dezelfde afmetingen hebben en van elkaar zijn gescheiden door een nauw steegje, om het overslaan van vuur te voorkomen.

vakantie tips bezienswaardigheden en activiteiten Dordogne Monpazier

Wijn proeven in de Dordogne

Het zijn de Romeinen geweest die de vele wijngaarden langs de oever van de Dordogne hebben aangelegd. Als je een gastronomische wijnroute door de Bergeracstreek wilt maken, begin je bij het wijnhuis Maison des Vins, dat gelegen is in het centrum van Bergerac. Bij dit wijnhuis maak je kennis met de dertien AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) wijnen die het gebied produceert. Je kunt hier al je vragen stellen over wijn en je mag de wijnen proeven. Er is een tentoonstelling te zien, een proeflokaal en een wijnkelder. De wijnroute die vervolgens start, voert langs meer dan 130 wijngaarden en wijnhuizen.

Activiteiten : kastelen en kinderen

Overal in Europa zijn kastelen. In de Dordogne zijn er extra veel, omdat ze de tand des tijds hebben doorstaan. Niet alleen de solide bouwmaterialen, maar ook de weersomstandigheden en de weinige economische vernieuwing maakten dat de kastelen behouden werden.

 • Beynac, zo wordt gezegd, is de mooiste. Alleen de ligging al is fenomenaal: hoog, op rotsen, naast de rivier. Het kasteel had de bijnaam ‘duivelsark’ vanwege de wrede heer die er woonde.
vakantie tips Dordogne kinderen
Beynac
 • Castelnaud. Dit is de buurman van het kasteel van Beynac. De eerste verdediging van dit kasteel is de steile weg er naar toe. Aan het einde van de twintigste eeuw is het kasteel gerenoveerd, zodat het nu weer prachtig uitziet.
 • Milandes was het kasteel van Josephine Baker, een musicalster uit Amerika die furore had gemaakt in Parijs. In het kasteel is ook een expositie over Josephine te vinden, er worden concerten gehouden en er zijn roofvogelshows.

Josephine was het racistische Amerika ontvlucht en kocht het kasteel om er een weeshuis in op te richten. Toen Josephine aan het einde van haar leven het kasteel niet meer kon onderhouden, heeft de Franse bevolking haar geld geschonken. Niet alleen deze mooie gedachte maakt Milandes tot een fraai kasteel; ook de glas-in-lood ramen, de jugendstill badkamers en de renaissance schoorsteenmantels maken dit kasteel tot een plaatje.

Rivieren om in te kanoën

De hoofdader in het rivierennet van de Dordogne is natuurlijk, je raadt het al, de Dordogne. Deze rivier, maar ook de Vézère en de Isle zijn het leukst te verkennen per kano, waarbij je kunt kiezen tussen korte, middellange en lange afstanden. Onderweg kan op veel plaatsen gestopt worden voor een rustmoment of een picknick.

vakantie tips Dordogne kinderen

Typisch Frans

Als je van brocante houdt, kun je in de Dordogne je hart ophalen. Een ‘foire brocante’, ‘vide greniers’, een ‘marché au puces’, alle zijn benamingen voor markten om oude spullen te kopen. Een nocturne is een markt waar de lokale bevolking gaat eten en dansen. Ook als toerist zal jij daar meer dan welkom zijn.

Mooie dorpjes

De Dordogne heeft tal van leuke plaatsen en dorpjes met een uitstraling van weleer, daarom hier nog enkele een aantal bezienswaardigheden en activiteiten Dordogne :

 • Sarlat (la-Canéda). Een prachtig mooi centrum met gebouwen in romaanse, gotische en andere stijlen. Het is gemakkelijk verdwalen in de kleine steegjes, maar omdat het centrum niet vreselijk groot is, vind je na een tijdje gewoon weer de weg terug. Op woensdag en zaterdag is er markt in Sarlat en in december is er een kerstmarkt.

La Roque Gageac. Een piepklein dorpje met enorme charme. De huizen liggen half onder de rotsen. De beplanting in het dorp is exotisch. La Roque Gageac heeft de titel “één van de mooiste dorpjes van Frankrijk” gekregen.

Sarlat bezienswaardigheden Dordogne
 • Rocamadour. De naam van dit bedevaartsoord betekent “de rots van Amadour”. In de middeleeuwen is deze plek als woonplaats uitgekozen door Sint-Amadour.

Deze man, Sint-Amadour, leidde het leven van een kluizenaar. In een legende wordt gezegd dat hij Zacheüs is, een leerling van Jezus. Na zijn dood is Sint-Amadour begraven in een tombe in de bergwand. In de 12e eeuw is zijn lichaam opgegraven en volledig intact aangetroffen. Het is in de kapel gelegd waar men vervolgens op de wederopstanding van Sint-Amadour wachtte, die echter niet kwam. Het lichaam is door de protestanten verbrand tijdens een van de vele godsdienstoorlogen. Rocamadour is een zeer populaire bedevaartsplaats geworden op de route naar Santiago de Compostella. Ook koning Hendrik III van Engeland is als pelgrim naar Rocamadour gelopen. Er wordt gezegd dat hij in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen is van een ziekte.

wandeltochten hikes Dordogne
Rocamadour
 • Belvès. Een dorp op een kalkrots bij de rivier de Nauze. Mooi is de markthal met een overkapping op houten palen. Iedere zaterdag is er markt. Let op de ijzeren ring aan één van de zuilen waaraan criminelen werden vastgebonden. Onder de markthal bevinden zich grotwoningen die u kunt bezichtigen.
 • Collonges la rouge. Dit dorp onderscheidt zich van de rest door de rode kleur van de huizen en kasteel.

Met kinderen in de Dordogne

Tot slot hier nog de laatste tips voor leuke activiteiten met kinderen:

 • In Collonges la rouge bevindt zich een heel groot ganzenbord (la Grange aux Oies), waarin men de rol van de gans in dit gebied uitlegt. Je krijgt een dobbelsteen en speelt het spel en tegelijkertijd wordt de functie en geschiedenis van de gans in de Dordogne verteld. Aan het eind van het ganzenbord, bij het laatste vakje, kom je in een schuur waar heerlijke streekgerechten staan opgediend om uit te proberen. Erg leuk om met kinderen te doen.
 • In Gouffre du Padirac kun je varen in een grot. Het spectaculaire uitstapje begint met een instap: je gaat een enorm gat van 75 meter diep in met een trap. Eenmaal in de grot vaar je met een gondel over het kristalheldere water.
super vakantie tips wandeltochten hikes Dordogne

Druipsteengrotten van Tourtoirac, volgens de speleologen een erg mooie grot.

 • Aquarium en krokodillenpark van de Périgord noir in le Bugue/Vézère.
 • Fietsen over de Velorail. De fiets staat op het oude goederenspoor, tussen Thiviers en Excideuil en start bij les Chauffours.
 • La Forêt des Ecureuils. In dit bos in de buurt van Sarlat klim je tussen de bomen op drie niveaus, waardoor er zowel voor kinderen als volwassenen uitdagingen zijn. Indien je de zwarte route neemt eindigt de tocht met een tokkelbaan van 400 meter over een dal. Een feest voor degenen zonder hoogtevrees !

Bij het kasteel van Milandes bevinden zich ongeveer zeventig roofvogels, waarvan er een tiental tijdens de show worden getoond. Kinderen kunnen zich verkleden als prinses en als valkenier en mogen helpen bij het voeden van de vogels. In de brasserie van het kasteel kan een hapje worden besteld, een ijsje worden gekocht of een uitgebreid menu worden genuttigd.

Monpazier Domme Lalinde Beynac Castelnaud Milandes Sarlat Roque Gageac Rocamadour Belvès Collonges la rouge Gouffre du Padirac Lascaux

Grotten van Lascaux

De belangrijkste prehistorische bezienswaardigheid van de Dordogne is de grot van Lascaux. Hier zijn rotstekeningen die waarschijnlijk 15.000 jaar of ouder zijn.

Omdat schimmels de originele tekeningen aantastten, werd de grot in de zestiger jaren van de twintigste eeuw gesloten voor publiek. Vanwege echter het historische belang besloot de Franse regering een exacte kopie te maken, Lascaux II. Omdat in Lascaux II dezelfde kleurstoffen werden gebruikt, mag ook deze grot maximaal 2.000 bezoekers per dag ontvangen. Aan Lascaux II is tien jaar gewerkt en er is dan ook geen enkel verschil te zien met de echte versie.

Het klimaat van de Dordogne? Net zo bourgondisch als de wijn, de truffels, de foie gras en de chocolade. Heerlijk.

Ik hoop dat je iets had aan deze 21 tips bezienswaardigheden en activiteiten Dordogne. Een super vakantie gewenst !