wandelen Zwitserland

Een over de toppen wandelvakantie in de Berner Alpen

Wandelen Zwitserland: een over de toppen wandelvakantie in de Berner Alpen geeft je tips voor hoge wandelingen in het idioot mooie Zwitserland. Als je het nog nooit hebt gedaan, doe het dan nu! Ga naar Zwitserland. Wat heeft dit land niet, wat een wandelaar zich wenst? De Zwitsers zijn trots op hun land, en terecht. Overweldigende natuur, een karrevracht aan meren en technische hoogstandjes om je omhoog naar al dat moois te helpen. Het land is netjes en geordend, het wegennet op orde. Dus waar wacht je nog op?

Doe eens een gok naar het aantal meren dat Zwitserland rijk is. Ik vertel het je onderaan deze pagina. Het grootste (die volledig in het land zelf ligt) is die van Neuchâtel, met een oppervlakte van 218 km². De Oeschinensee ligt hoog, op 1578 meter hoogte en daardoor biedt een bijzondere plek voor een wandeling, waarover zo meer. De kleine Caumasee ligt heel bijzonder, midden in het bos en is een toeristische trekpleister door de bijzondere oever en horeca.

oeschinensee wandelen berner alpen zwitserland
Oeschinensee

Wandelen in Zwitserland

Wandel je in Zwitserland, dan wandel je in UNESCO. De Oeschinensee is daar een voorbeeld van, maar ook het hooggebergte Jungfrau-Aletsch, de biosfeer van Entlebuch, de wijnterrassen van Lavaux en biosfeerreservaat Engiadina Val Müstair. Wil je meer UNESCO zien in Zwitserland? Lees hier verder over bijzondere spoorlijnen, kastelen en meer…

Wie non-stop wil kunnen hiken gaat naar Zwitserland. Voor een top wandelvakantie in de Berner Alpen Zwitserland volgt hier een greep uit prachtige trails:

Gletscherschlucht Grindelwald wandeling Zwitserland
Gletscherschlucht Grindelwald
 • Oeschinensee, Kandersteg. Aan de linkeroever nemen de hoogtemeters toe. Na een klein uur kun je kiezen welke van de drie prachtige tochten je voor je rekening neemt. Anders recreëren is mogelijk in de horeca, rodelbaan en roeiboot.
 • Gletscherschlucht Grindelwald. Over ongeveer 50 jaar moet de schlucht het doen zonder gletscher, zo is de voorspelling. Nog een reden om deze reisbestemming niet uit te stellen. Combineer deze tocht met een wandeling naar Pfingstegg voor een toffe tocht op de Fly line of rodelbaan.
 • Adelboden heeft een gratis spektakel in de aanbieding: de Cholerenschlucht. Denk niet dat gratis betekent dat het niet veel voorstelt: deze kloof is weliswaar kort, maar buitengewoon imposant. Het bezoeken van het zeer toeristische, maar ook erg gezellige dorp kan de dag completeren. Een langere wandeling in Adelboden is mogelijk door vanaf de parkeerplaats van de gondel over de helling van de berg via Laueli naar Unter dem Birg (unterer Engstligerfall) te wandelen en vervolgens langs het riviertje weer terug. Vanaf Unter dem Birg kan de geoefende klimmer het hogerop zoeken. Wij hielden het bij de beste friet ooit.
 • Rondom Zweisimmen is het genieten van de lieflijke natuur, in combinatie met de immer mooie bergen. Wij hebben de dorpen Jaunpass en Gummialp uitgeprobeerd. Op de Gummialp troffen we alpaca’s op de berg en een heus terug-in-de-tijd terras in iemands alptuin. Compleet met half ontblote boer en varkens.
Pfingstegg Grindelwald vakantie in de bergen activiteiten
Grindelwald
hiken routes Adelboden
Adelboden

Voor wie even niet wil wandelen

 • is er Interlaken. Gelegen tussen de Thunsee en Brienzersee, goed voor een uurtje winkelen. Tenminste, als je veel geld hebt en van sierraden houdt. Publiekstrekker is de landingsbaan in het hart van Interlaken, de Höhematte, waar de paragliders neerstrijken. Als parapenter is het zó gepiept: beneden een vlucht boeken, met een clubje boekers naar boven in een busje en in colonne weer naar beneden.
 • kan een boottocht op één van de meren uitkomst bieden.
 • is Bern best dichtbij. De geschiedenis is zeer goed bewaard gebleven. Bern is geroemd om de zes kilometer aan zuilengangen, welke mede zijn opgenomen in het winkelgebied.
 • zou Tropenhuis Frutigen een belevenis kunnen zijn. Tropische planten en dieren bekijken, tropisch eten en interactief leren over bananen, chocolade, kruiden en koffie zijn een greep uit de mogelijke activiteiten.
 • kan kaas proeven tijdens een rondleiding, of nog beter: doe een kaastour!
 • moet een treinreis door de alpen een geweldig alternatief zijn
Bern Zwitserland mooie stad bezienswaardigheden Zwitserland
Bern
Jungfrautreinreis

De Jungfraubaan is een unieke ervaring. Zeker. Maar ook bijzonder prijzig. Zoals (bijna) alles in Zwitserland. De huishoudelijke kosten liggen rond de 60 procent boven het niveau van de eurozone. Van de prijzen van vlees wordt de gemiddelde Nederlander acuut vegetarisch.

berner oberland met kinderen meren Neuchatel

Activiteiten met kinderen

Avontuur en beleving, daarvan heeft Zwitserland kinderen zeker iets te bieden:

 • Indoor Rope Park Grindelwald. Een goede besteding van een regenachtige dag.
 • Ropes Park Interlaken. Net zo iets, maar dan anders.
 • Centrumpark Spiez. Langs de mooie boulevard ligt een keur aan (gratis) activiteitvelden, aansluiten maar! Zelfs aan de hond is gedacht. Het beestje kan de pootjes afkoelen in het aangelegde beekje dat mnaar beneden kabbelt. Voor de kleintjes heeft Spiez ook een indoor Funpark.
vakantie berner oberland Spiez meren activiteiten kinderen
Spiez

Tot slot

Zwitserland heeft ongeveer 1600 meren. Ik wil wedden dat je er minstens 70% naast zat.

Zoals op iedere pagina laat ik je weten welk weer je kunt verwachten. Voor het Berner Oberland van Zwitserland lees je hier hoe prettig het wandelklimaat is.

Ik hoop dat je iets hebt aan de tips voor een top wandelvakantie in de Berner Alpen Zwitserland. Fijne vakantie gewenst!