bezienswaardigheden Tsjechië

Tsjechië : te veel bezienswaardigheden, ook voor kinderen

Tsjechië barst van bezienswaardigheden, ook voor kinderen. Hier vind je daarom de beste tips voor je eerste Tsjechiëreis : prachtig Praag, activiteiten en wandelingen. Want ook wandelen kan zeer goed in dit land met haar mooie nationale parken.

Bezienswaardigheden Praag

Boeken vol zijn geschreven over deze wondermooie stad. De Karelsbrug, Sint Vitruskathedraal, het oude stadsplein (Staroměstské náměstí), de Praagse burcht en het dansende huis zijn maar enkele van de top attracties. Vanaf de rivier de Moldau is de stad nóg mooier. De beste tip is daarom om je vakantie in Tsjechië te combineren met een citytrip Praag. Vind hier nog meer bezienswaardigheden in Praag.

bezienswaardigheden Praag Tsjechië kinderen

Wandelingen Tsjechië

Tsjechië heeft een heuvelachtig landschap, maar kent een aantal bergketens, nationale parken en fantastische wandelparadijzen.

 • In het noorden van Tsjechië ligt het Reuzengebergte, nationaal park Krkonose. De hoogste wandeling is het beklimmen van de Snezka. In de winter wordt de regio druk bezocht door skiërs, maar in de zomer is het er rustig en leent de omgeving zich optimaal voor (georganiseerde) actieve vakanties met hikes, mountainbiken en rotswandklimmen.
 • De Moravische Karst is ruig, met kloven, steile wanden, afgronden, druipsteengrotten, ondergrondse meren en gangenstelsels. Je kunt hier de Macochakloof van bovenaf bewonderen en in de Punkvagrot kun je worden rondgevaren door de nauwe gangen. De grot van Sloup en Sosuvka is prachtig omdat deze 3 verdiepingen heeft.
 • Nationaal Park Sumava (Boheemse Woud) in het zuiden.
wandelingen Tsjechië Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland (České Švýcarsko) ligt tussen het Duitse Dresden en het Tsjechische Praag en kenmerkt zich door Elbezandsteen. Je kunt in 3 kloven wandelen: de Wilde Kloof, de Edmund (stille) kloof en de Ferdinand Kloof.

Het Elbezandsteen is ontstaan doordat hier miljoenen jaren geleden een zee is geweest waarin afzettingen van zand zijn opgehoopt. De bijzondere vormen zijn vervolgens door erosie ontstaan.

 • Wandelen in het Boheems Paradijs lijkt op de hiervoor genoemde. Dit park ligt een kleine 100 kilometer boven Praag. Wij hebben een prachtige wandeling hier gecombineerd met zwemmen in het meertje Komárovský rybník, waar ook een zandstrand is. Wandeltip: er zijn meerdere wandelroutes uitgezet in dit paradijs, maar neem zeker de route van de Prachovské Skaly (rotsstad van Prachov).
Boheems Paradijs Prachovské Skaly (rotsstad van Prachov) wandelingen Tsjechië
Boheems Paradijs

Historische stadjes

Er zijn nog meer vakantie tips en bezienswaardigheden in Tsjechië. Het land heeft, naast Praag, een aantal steden die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan:

 1. Český Krumlov, in de buurt van het Lipno meer.
 2. Olomouc, vanwege de architectuur en cultuur
 3. Kutna Hora. Bezoek ook het knekelhuis in klooster Vlassky Dvur, waar honderden schedels tegen de muren zijn geplakt.
 4. Telc, vanwege de kleurige huizen
Český Krumlov bezienswaardigheid Tsjechië vakantie tip kinderen

Meer bezienswaardigheden

 • de fantastisch mooie burcht Pernstejn
 • Lipno stuwmeer
 • Frydlant, een burcht en een kasteel
 • Kuuroord Karlovy Vary
 • de burcht van Karlstejn
 • het ondergrondse labyrinth van Plzen, te bezoeken met een gids
 • de kastelen van Opocno en Lednice
 • en tenslotte het Hluboka slot, 10 kilometer vanaf Ceske Budejovice
kasteel Hluboka bezienswaardigheid Tsjechië vakantie met kinderen
Hluboka

Activiteiten met kinderen

 1. Mirakulum bij Nymburk, een prachtige speeltuin en klimpark, voor kinderen tot ongeveer 12 jaar
 2. Aquapalace in Praag
 3. Het Thrill Park in Praag, met dungeon, real-life experiment en virtual reality games, voor de oudere kinderen…en jou
 4. Excalibur City in Znojmo, voor jonge kinderen
Pernstejn activiteiten kinderen Tsjechië
Pernstejn

Kinderen en dierentuinen

Genoeg dieren te bewonderen tijdens een vakantie met kinderen:

 • Dino Parken vind je in Praag, Ostrava, Plzen, Vyskov en Liberec. Ze zijn leuk, maar niet voor oudere kinderen.
 • grotere dierentuinen zijn te vinden in Brno, Decin, Hluboká nad Vltavou, Zlín en Liberec (met prachtige witte tijgers !). De Jihlava dierentuin is klein, maar toch erg leuk, omdat je er tussen de dieren loopt. In de dierentuin van Dvůr Králové kun je een Afrikaanse safari doen.

Kijk nog even welk klimaat je in Tsjechië kunt verwachten!

Tsjechië barst van bezienswaardigheden. Wil je liever nóg meer activiteiten kunnen ondernemen met je kinderen, kijk dan naar deze activiteiten in Denemarken. Denemarken is hét vakantieland voor kinderen.

Een super vakantie gewenst !