Bezienswaardigheden Wales

Bezienswaardigheden Wales; 21 aanraders voor een top vakantie

Bezienswaardigheden Wales, er zijn er maar zat! Hier vind je 21 aanraders voor een top vakantie in dit overweldigende en soms mystieke land met prachtige natuur, kastelen, ruige kust en adembenemend avontuur. Wales kent avonturenparken voor waaghalzen, diep onder de grond en hoog er boven.

Snowdonia wandelen Wales
Snowdonia

Zodra we Wales binnenreden bij Llangollen, in het noord-oosten, werden we getroffen door het enorme verschil met het Engelse landschap. Wales is één groot arboretum, met een prachtig palet van bomen in de mooiste vormen. En schapen, nog nooit hebben we er zo veel gezien. Volledig onderdeel van het dagelijks leven, wandelend in de woonwijk of over de weg.

bezienswaardigheden aanraders Wales mer Vyrnwy
Meer Vyrnwy

Wist je dat dit land zijn eigen taal heeft ? Helaas wordt het Welsh nog maar door een minderheid gesproken. Het verengelsen is een gevolg van de industrie in het zuiden van het land dat veel arbeiders trok uit het naburige Engeland.

Bezienswaardigheden en natuurschoon Wales

Snowdonia vakantie met kinderen wales
Snowdonia

Wandelingen in Wales zijn regelrechte bezienswaardigheden. Het land is enkele Nationale Parken rijk:

 • Brecon Beacons
 • Pembrokeshire Coast. Bewandel (een deel van) de kliffen van het 299 km. lange kustpad
 • Snowdonia. Leuk zijn de Y Garn Trail (7,3 km.) en de Idwal Trail (4,8 km.) als je van hoog gelegen meertjes houdt.
 • Wij hebben genoten van de wandeling van Nantmor naar Beddgelert, langs de kolkende Glaslyn (als je terugloopt via de meer westelijk gelegen heuvels heb je een afwisselende rondwandeling).
 • De hoogste berg van het park is Mount Snowdon, 1085 meter hoog. De top is via 6 routes te bereiken. De Llanberis Trail is met 14,5 km. het drukste, langste en minst steile pad, welke grotendeels langs de trein loopt. Want ja, je kunt ook met een treintje naar de top.
bezienswaardigheden wales
Prachtig landschap

Bezienswaardigheden: kastelen

Durf je een gok te doen hoeveel het er zijn ? Lees verderop op deze pagina of je een beetje in de buurt kwam. De mooiste of grootste juweeltjes zet ik voor je op een rij.

 • Conwy. Volgens UNESCO één van de mooiste middeleeuwse kastelen. Gelegen langs de noordelijke kustroute. Loop ook over de stadsmuur rondom het centrum !
 • Caerphilly is Wales’ grootste
 • Caernarfon is bijzonder intact en geeft vanaf de kantelen een prachtig uitzicht over Snowdonia en de historische stad Caernarfon.

De Iron Ring van kastelen in Wales en Schotland is gebouwd in opdracht van koning Edward I om zijn onaantastbaarheid veilig te stellen. Doordat ook landheren een veilig onderkomen voor zichzelf bouwden kent Wales met zijn 641 kastelen de hoogste kastelendichtheid van de wereld en wordt het land ook wel de “Castle Capital of the world” genoemd. Bekijk hier nog meer bezienswaardigheden en kastelen van Wales.

Caernarfon kasteel Wales
Caernarfon

Avontuurlijke aanraders, ook voor kinderen

Hoewel Wales de indruk maakt het qua tourisme te moeten hebben van natuur en cultuur, kan de werkelijkheid ons aangenaam verrassen. Want Wales kan ook lokken met adembenemende activiteiten in de hoogte én de diepte, voor de stoere reislustige. Zoek op Zip World Penhryn Quarry en Zip World Fforest. In de Velocity 2 van de Penrhyn Quarry leg je met misschien wel 160 km/uur een afstand van 1500 meter af en in de laatste kun je, naast de langste zipline pakken, bungee jumpen met 5 man tegelijk. In Betws-y-Coed kun je ondergronds klimmen in een mijn (Go Below Underground Adventures) en aan canyoning doen.

Go Below avontuur kinderen Wales
Go Below

Nog meer voor kinderen

 • spot dolfijnen in Cardigan Bay
 • bekijk de gezellige hoofdstad Cardiff met zijn witte Victoriaanse huizen, historische gebouwen, tuinen en parken
 • ga “inland” surfen in Adventure park Snowdonia
 • rijd over de Coastal Way langs de westkust van Wales
 • bezoek attractiepark Oakwood in Pembrokeshire
 • wandel in de Clyne gardens (Swansea) of de Bodnant Garden (Conwy)
 • spring op ondergrondse trampolines in Bounce Below (Blaenau Ffestiniog). Benieuwd ? Zie de video rechtsonder !
 • of doe, als je je toch nog verveelt, een wedstrijd wie het lukt de naam uit te spreken van het plaatsje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantisiliogogogoch op het eiland Anglesey
Stoomtrein kinderen Wales

Naar Wales ga je niet om te zonnen of flaneren. Het land is niet voor niets zo mooi groen. Regen hoort bij een vakantie in Wales. De minst natte tijd is in de zomer. Met een temperatuur van 20 graden Celsius is het heerlijk om actief bezig te zijn.

Ik hoop dat ik je warm heb gemaakt voor dit land met deze 21 aanraders voor een top vakantie. Wil je toch liever minder kans op een regenbui, maar net zo veel mooie kastelen, kijk dan eens naar een vakantie in de Dordogne in Frankrijk. Hoe dan ook, een super vakantie gewenst !