wandelen Slovenië

de mooiste wandelingen in heel erg groen Slovenië

Slovenië staat op nummer 3 van groene landen van Europa, met alleen Finland en Zweden boven zich. Hoewel het land letterlijk ook heel groen is, heeft Slovenië de titel ‘Groene Bestemming’ vooral te danken aan diversiteit in flora en fauna.

Niet gedacht aan een vakantie in Slovenië? Zonde, het is een prachtig land. Lees hier waarom dit land je volgende bestemming is, met supermooie wandelingen, bezienswaardig Ljubljana en leuke activiteiten met kinderen.

Deze parlementaire republiek is klein en herbergt slechts 2 miljoen inwoners. Bekend is Slovenië misschien wel door de Lippizaner paarden en het meer van Bled. Het land heeft nauwelijks grote steden; Ljubljana is de grootste met slechts bijna 300.000 inwoners.

De mooiste wandelingen in heel erg groen Slovenië

Triglav Slovenië wandelingen
Triglav

Allereerst met stip bovenaan: Nationaal Park Triglav. Hier vind je de hoogste bergtoppen van Slovenië. Het park beslaat enkele honderden vierkante kilometers en is daarom enorm groot. De grootte wordt ook bepaald door de geografische beperking. Er gaat geen enkele weg door het Triglav gebergte. Dit betekent dat het oosten van Triglav (Bled en Bohinj) en het westen (Sočarivier, Trenta, Bovec, Kobarid, Tolmin) totaal gescheiden zijn. Als je in één vakantie het gehele Triglavpark wilt temmen, zul je ook flink wat moeten reizen.

De mooiste wandelingen Triglav

Soča trail van Trenta naar Bovec. Deze trail geeft méér dan menige kloof en is geheel gratis vertier gedurende 25 kilometer. In- en uitstappen kan bij iedere brug over de rivier. Dat is dan ook wat het gros van de toeristen doet. Deze rivier is dé attractie van het Triglavpark. Niet alleen voor liefhebbers van wandelen, maar ook van kajakken en canyoning. Ondanks de populariteit is de trail niet overladen met restaurants. Als je wat wilt eten moet je in de dorpen zijn of bij de campings die vooral bij deze dorpen liggen.

Het pad loopt niet steeds vlak langs de Soča, dus wijk er wat van af om de spannende stukken van dichtbij te bekijken. Mooie stukken in de trail zijn de bron van de Soča (start bij haarspeldbocht nr. 49 van de Vršič-pas bij Trenta) en de grote Soča kloof. Deze kloof ligt op het traject Kal Koritnica – Soča, net ten oosten van de bocht in de rivier. Echt bij de bron kijken vraagt wat lef en vertrouwen in de ijzeren draad waarlangs je je in de grot moet laten zakken om het aquablauwe water te aanschouwen.

wandelen triglav slovenië Soča
Soča

Mangart route. Niet alleen de wandeling naar de hoge top, maar ook de weg er naar toe worden beschreven als een enorme belevenis. Let op de openingstijden van de weg, momenteel wordt half juni aangehouden. Omdat wij hier eind mei waren kan ik helaas geen verslag doen.

Kloofwandelingen: Tolminska, Mostnica en Vintgar. De laatste ligt bijna naast Bled en vormt daarmee een prima combinatie. De Mostnica is goed te plannen met een dagje Bohinj. Het is natuurlijk persoonlijk welke schlucht het mooiste is. Wil je spektakel, dan zou ik de Vintgar niet adviseren.

Watervaltrails. Veel. Bovec kent de Virje (niet spectaculair, maar wél een heel mooi plaatje) en de Boka (groot, maar moeilijk om van dichtbij te benaderen). In Kobarid is er de prachtige Kozjak Slap (waterval), welke ook een mooie combi is met een wandeling langs de Soča en de Napoleonbrug. Vlakbij het meer van Bohinj kun je na een mooie wandeling zien hoe de Savica naar beneden dendert. Dit viertal is slechts een greep uit vele.

wandelen Slovenië Savica waterval
Savica waterval

Wil je het echte werk? Beklim dan de drie hoofden, de Triglav. Het is een meerdaagse trail die je vooraf moet organiseren om van berghut naar berghut te lopen.

Triglav nationaal park wandelen Slovenië
Triglav

Wandelen Slovenië met kinderen

 • de haarspeldbochtrijke Vrsir bergpas. Bekijk bij bocht nummer 49 de bron van de Soča (dit is een hike van 15 minuten), let op: alleen voor grotere kinderen. Op de top van de pas loop je naar uitzichtspunt Slemenova Spica of Mala Mojstroka.
 • Skocjan grotten, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan vanwege de ondergrondse canyon (waarin je een begeleide tour kunt doen)
 • Reservaat Zelenci, waar de bron ligt van de Sava rivier. In dit prachtige gebied rondom Kranskja Gora kun je fantastische wandeltochten maken. Leuk: je kunt langs, maar ook dóór de Sava rivier wandelen.
Postojna grot bezienswaardigheden met kinderen vakantie Slovenië

Postojna druipsteengrotten. Je komt in de grot na een treinrit. Het is ontzettend indrukwekkend om zó door de grot te rijden. Neem wel een trui mee, want onder de grond is het koud!

Prachtig Bled, Predjama en Bohinj

 1. Bled: het meer met eiland en het kasteel op de rots. De mooiste blik op het geheel is aan de overkant van Bled, vanaf de vlonderboulevard. Parkeren is hier ook een stuk humaner dan in duur Bled.
 2. het mooie rotskasteel van Predjama
 3. ook een toeristische trekpleister: het meer van Bohinj
Predjama kasteel met kinderen activiteiten

Mooie stadjes in Slovenië

Piran is een gemoedelijk klein havenstadje in het uiterste westen van Slovenië

Piran vakantie activiteiten Slovenië oude stadjes
Ljubljana mooie steden Slovenië vakantie

Ljubljana, zie foto links. Ga per voet of kabelbaan naar het kasteel dat boven de stad uittorent. Ook kun je een rondvaart nemen op rivier de Ljubljanica. Zie hier nog meer bezienswaardigheden in Ljubljana.

Het kleine middeleeuwse dorp Skofje Loka heeft naast een historisch centrum ook een kasteel met museum.

Skofje Loka Slovenië vakantie historisch stadje

Uitstapjes voor kinderen

 1. zwemparadijs Terme Catez in Catez ob Savi
 2. aquarium-terrarium Maribor. Klein, maar fijn.
 3. Ljubljana Zoo
 4. zwemparadijs Terme Ptuj in Ptuj
 5. minidierentuin in Slovenske Konjice, maar let op: alleen voor jonge kinderen
 6. WOOP ! Trampolinepark in Ljubljana
 7. zwemparadijs Therme 3000 in Moravske Toplice
 8. rodelen in Kransjka Gora of Bled.

Check het klimaat in Slovenië, want dit land is best nat! (en daardoor prachtig groen).

Ik hoop dat je warm bent gelopen voor de mooiste trails in één van de groenste landen van Europa. Blijf je toch verknocht aan Frankrijk, kijk dan eens naar deze vakantie in de Verdon. Een super vakantie gewenst !